BRC GLOBAL GIDA STANDARDI (British Retail Consortium) Nedir? (Brc Food Belgesi) izmir Brc Belgesi
İlk olarak 1998 yılında İngiliz Perkandeciler Birliği (BRC) tarafından BRC Gıda Teknik Standardı olarak yayınlanmıştır. Standard, dünya çapında gıda tedarikçileri tarafından özellikle de İngiltere perakendecilerine ürün sağlayan kuruluşlar tarafından benimsenmektedir.
BRC Global Gıda Standardı ürüne veya menşei ülkesine bakmaksızın İngiliz perakendecilere gıda ürünü tedarik eden satıcılar için tasarlanmıştır. Standarda göre belgelendirme üreticilerin, marka sahiplerinin ve perakendecilerin kendi yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olurken nihai olarak da tüketicinin koruyucusu olur.
Standart özellikle; işletmede HACCP sisteminin kurulumunu ve devamlılığının sağlanmasını, dokümante edilmiş ve etkin bir kalite yönetim sisteminin uygulanmasını ve fabrika çevre standartlarının,ürünlerin, proseslerin ve personelin etkin bir şekilde kontrol edilmesini şart koşmaktadır.
Bu standarda uygunluğun sağlanabilmesi için gıda üreticileri altı temek kriteri yönetim sistemlerine adapte etmelidirler.
BRC Global gıda güvenliği (hijyeni) standardı British Retail Consortium nedir,brc gıda,brc gıda belgesi,brc gıda standardı
Bunlar;
- HACCP Sistemi
- Kalite Yönetim Sistemi
- İşletme(fabrika) Çevre Standartları
- Ürün Kontrolü
- Proses Kontrolü
- Personel Yeterliliği ve Hijyeni Egitimi
- BRC Global Gıda Standardı,
Gıdaları işlenmelerine göre kategorize etmiş ve 6 başlık altında inceleyip yayınlamıştır. Firmalar belgelendirme başvurusu yaparlarken bu kategorileri inceleyip kendileri için uygun olan kategori üzerinden başvuru yapmalıdırlar.
- İşlenmemiş et ve balık ürünleri (Kırmızı , beyaz et, dondurulmuş, soğutulmuş balık, işlenmemiş et ve balık ürünleri),
- Taze ve dondurulmuş meyve ve sebze ürünleri,
- Soğutulmuş, dondurulmuş süt ve süt ürünleri, yumurta,
- Yemeğe yada pişirmeye hazır soğutulmuş, dondurulmuş, pişirilmiş et ve balık ürünleri,
- Çevre koşullarına dayanıklı, ısı korumalı, hermetik konserve gıda ürünleri,
- Çevre koşullarına dayanıklı diğer gıda ürünleri (içecekler, unlu mamuller, kurutulmuş gıdalar, şekerlemeler ve kahvaltı tahılları, sıvı ve katı yağlar, gıda katkı maddeleri). izmir Brc Belgesi hakkında detaylı bilgi için bize ulaşın
Brc belgesi nasıl alınır ?
ADIM 1 – İş Planlama
BRC Global Standardı sertifikasyonu temini bazı şirketler için büyük sorun olabilir. Belge almak isteyen şirketlere bir belgelendirme denetimi düzenlenmesi öncesinde gerekenleri bilerek firmalarını hazırlıklı hale getirmek için planlamasını yapmalıdır.
ADIM 2 - Hazırlanma
BRC Standardı ve firmanızın ihtiyaca uygunluğunun değerlendirilmesi. BRC iyi bir uygulamaya yardımcı olabilir, bazı sektörler için standartların kullanımı konusunda rehberlik klavuzları da yayınlanmıştır.
BRC Global Standartları temin edilmesi.
BRC Global Standartları uygulanmasında yardımcı olmak için, BRC uygulamalı eğitim kursları geniş bir yelpazede geliştirmiştir. Bu eğitimlerin firmamız tarafından verilmesi.
ADIM 3 - Değerlendirme
Mevcut sistem ve standardın şartlarına karşı uygulamaları denetim yapmadan firma hazırlamış olmalıdır. BRC sistemini kendiniz de kurabilir yada kuramıyorsanız firmamızdan hizmet talep edebilirsiniz. BRC de söz konusu seviye 6 denetimleri için hazırlıklar değerlendirilir.
ADIM 4 – Kayra BRC Başvurusu
Kayra'ya başvuru yaparken firmanızın yaptığı işi detaylı olarak anlatmalısınız. Sonrasında gerekli denetim için Başvuru formu doldurularak işlem başlatılmış olur.
ADIM 5 – Denetim
Firmanızla tespit edilmiş uygun tarih ve denetçiler denetimi gerçekleştirir.
ADIM 6 - Düzeltici Faaliyetler
Denetim aşamasında her hangi bir uygunsuzluk tespit edilmişse max. 28 günde kapatılır.
ADIM 7 - Belgelendirme kararı
Sertifikasyon Kuruluşu denetçi ve belgelendirme karar için verilen düzeltici faaliyet belgelerine denetim raporunu inceler.
ADIM 8 - Rapor ve belge verilmesi (varsa)
Denetim ekibi rapor düzenler. Bu raporlara istinaden BRC belgesi düzenlenir.